Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Sjuka potatis

Mitt (och flera andras i trakten) potatisland har inte sett friskt ut i sommar. Först gulnar bladen och det bildas små nekroser så att bladen ser prickiga ut. Sen vissnar hela plantan ner.

Det börjar i andra halvan av juli. Det är tredje året i följd som problemet har dykt upp. Potatisarna får en brun röta, först torr, sen blir den blöt. Vad kan det vara och finns någon åtgärd?

Mvh Eva-Maria

Odla svarar:

Den sjukdom som du fått är på grund av bladmögel som senaste åren har muterat och bildat vinterresistenta sorter som ställer till det för oss odlare. Tidigare frös det bort i varje fall i Norra Sverige men nu har vi ganska mycket besvär i norr också. Yrkesodlare brukar spruta sin potatis och då klarar de sig nästan helt utan besvär.

Det man kan göra som konsument är att sätta potatisknölarna lite glesare för att få mera luftväxling mellan plantorna, och om det blir torrt i jorden så vattna helst bara i juni månad. Undvik att vattna i juli månad om du inte absolut behöver, för det är då luftfuktigheten och värmen stiger och då får också bladmöglet fart.

Om du fortfarande har gröna blad in i augusti, eller om potatisen har hunnit knyta sig och vuxit ut till halvfärdig storlek och blasten börjar gulna och bli svart, så slå av blasten för att rädda det du kan och kasta bort den långt från potatislandet. Efter att blasten avlägsnats så fortsätter potatisen att växa i upp till två veckor. Verkar det som om du inte blir kvitt bladmöglet i ditt land så försök att byta till ett nytt odlingsland om det är möjligt.

MVH Greger i Umeå

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB