Sätta lök

Jag ska flytta den 1 februari men skulle gärna hinna njuta av lite blomsterprakt under våren på det nya boendet. Är det för sent att sätta lökar den 1 feb? Hur göra annars?

Mvh
Sandra

Odla Svarar: 

Beror på var du bor, dvs. om det är barmark och ingen tjäle, så kan man sätta tulpaner. Du får nog köpa tulpanlökarna nu, det finns säkert inget att köpa i februari. Ha dem kallt men inte i direkt frost. Du kan också plantera dem i krukor i väntan på att flytta.

Däremot måste alla andra höstlökar hinna rota sig, så dom måste komma i jorden under september-oktober. Men du kan ju sätta lökar i krukor som du sedan tar med dig. Du kan sätta lökarna i krukan nu med U-jord. Ställ krukan utomhus om ni inte har svinkallt (dvs. frost), annars ställ den i garaget e.d. kall men frostfri plats. Låt stå där största delen av vintern men kolla så de inte börjar komma upp. Om de gör det ställ krukan kallare, ner till 0-gradigt.

När du tycker att det är dags att ställa fram krukan, ca. i april-maj, kan du ställa den lite varmare och ljust (ca 10 grader). Då kommer tulpanerna snart upp och kan sedan börja tränas för utevistelsen på trappan eller altanen hos dig.

Sylvia

SUPERSÖNDAG! Fri frakt + Veckans klipp

Kalaspriser på vårblommande lökar, amaryllis och barrotade rosor! Upp till 70% rabatt!

Ta mig till Supersöndaen!