Potatis, morot... Hur ska jag spara dessa?

Mathilda

Hej! Jag hade tänkt odla potatis och morot i sommar, så även purjolök, precis som min mommo gjorde förr. För att slippa köpa nya frön, hur ska jag göra för att spara potatis och morots knölarna över vintern?

Hur länge kan man äta dessa medan de är i förvar? Kan man föröka/förvara purjolök på något vis efter att ha sått med frön?

Kan potatis och morot sås i samma land, eller är deras krav på jordkvaliteten alltför olik?

När ska man lägga knölarna i marken på våren? Tack på förhand!

Mathilda

Odla Svarar: 

Potatis sparas i en källare eller liknande under vintern. På våren kan man förodla knölar inomhus i äggkartong e.d. några veckor, så att de får lite "ögon", sedan sätter man knölarna när jorden har blivit varm. Kolla när bönderna brukar sätta sina på din ort, då är det dags.

Morot måste man däremot så nytt varje år om man ska ha dom till förtäring. Om man däremot ska ha frö, planterar man en färdig morot. Denna går snabbt i blom på försommaren och då kan man få egna frön när dessa har mognat under sommaren.

Det gäller även purjolök, som brukar vara rätt så vinterhärdig i södra Sverige: man kan lämna kvar ett par lökar i jorden på hösten, då kommer den att blomma sommaren efter och man får frön. Alternativt planterar man en övervintrad lök på våren igen.

Purjo tar dock lång tid på sig från frö för att bilda ätliga stjälkar, så man måste starta redan på vårvintern genom att förkultivera och sedan plantera de nya plantorna på våren när det blivit varmt.

Morot och lök är en bra kombinationsväxt: lökflugans larver luras av morotsdoften, morotsflugan avskyr lökdoften...

Potatis bör odlas för sig, då man behöver ju kupa den sedan.

Men odla i växelbruk, d v s byt plats för grödorna varje år för att undvika sjukdomar.

Sylvia