Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Olika utbildningar - olika kunnande

Hej Karin

Jag är själv landskapsingenjör och tycker det är synd att ni i artikeln skriver "trädgårdsarkitekt" och "trädgårdsdesigner" samt att de har lång, gedigen utbildning. Ni borde även skriva att det finns Landskapsarkitekter och Landskapsingenjörer och att de är de som har den längsta, mest gedigna utbildningen. Trädgårdsarkitekterna läser ju bara ett år på distans! Eftersom det är svårt för de som ej är insatta i detta borde alla titlarna framgå, samt skillnaden! Visst kan man vara väl så duktig t.o.m. utan utbildning, men ändå...

Med vänlig hälsning Pia

Odla svarar:

Hej Pia

Vad roligt med respons från en kollega. Du har naturligtvis helt rätt i att det är svårt för de allra flesta kunder att avgöra vem som är mest kunnig och/eller lämplig för jobbet, och att landskapsarkitekter och landskapsingenjörer, trädgårdstekniker samt även trädgårdsingenjörer är de mest välutbildade inom vår bransch. Jag har nämnt det i andra artiklar och svar, men det tål att upprepas, det håller jag verkligen med dig om!

Det kan gott understrykas att det på inget sätt går att jämföra en kort distansutbildning till trädgårdsarkitekt med en 3-5 år lång universitetsutbildning, som ju ger både bred och djup kunskap. Något som, i de flesta projekten, är helt nödvändigt att inneha.

Det finns ännu värre exempel på att folk, som egentligen bara har ett allmänt intresse av trädgård, ger sig på vår nisch, kanske efter att ha fått ett diplom på en genomgången ”trädgårdsdesignkurs” som någon har hållit i under några veckoslut. Man utger sig för att vara diplomerad (man har alltså fått ett diplom), vilket inte betyder någonting egentligen.

Sedan har vi de inom sin bransch välutbildade husarkitekterna, som gärna tar sig in i den gröna branschen och tar sig an projektering av gröna ytor – med varierande resultat. Jämför det orimliga i att en landskapsarkitekt skulle få för sig att rita huset också, bara för att det känns lite kul. Grafiska designers har liknande ambitioner emellanåt, vilket också ter sig lite märkligt.

Vi kan i samma veva nämna inredningsarkitekterna som också gärna gör trädgårdsdesign i både TV och tidningar. Det blir i bästa fall en showgarden - fin att visa upp just då kamerorna är där, men man förstår ofta hur det kommer se ut efter en vecka, eller varför inte efter några år. Det långsiktiga perspektivet och den dynamiska utvecklingen som sker med växter i konkurrens är ofta helt bortglömd, för att inte tala om skötselaspekten.

Kanske ska vi passa på att nämna att trädgårdsmästare kan vem som helst kalla sig - det är inte någon skyddad titel. Jag har själv jobbat som trädgårdsmästare i många år utan någon egentlig utbildning, om jag ska vara helt ärlig, men det är alltså helt OK.

Jag har informerat om delar av det ovannämnda vid andra tillfällen men skulle kanske broderat ut något mer om det i artikeln du nämner, jag håller med om det nu när jag läser igenom artikeln idag.

Anledningen att man kallar sig för trädgårdsdesigner/ -arkitekt trots genomgången examen från en högre utbildning vid SLU är att många kunder instinktivt förstår vad man sysslar med då. De flesta vet inte att till exempel en Landskapsingenjör bland annat är tränad i att projektera (rita), anlägga och sköta gröna ytor samtidigt som de har praktiskt erfarenhet inom yrket - viket gör det till en lämplig utbildning inom många olika grenar av den gröna näringen.

Men det finns trots allt även en del utvalda och granskade trädgårdsarkitekter/-designers som är duktiga och erfarna och samlas i Svenska Trädgårdsdesigners Förening tillsammans med en del Landskapsarkitekter, Landskapsingenjörer och Trädgårdsingenjörer. Föreningen har startat på grund av en stigande frustration över att marknaden svämmar över av folk som vill mer än de kan, samtidigt som vi ibland möter de missnöjda kunderna de lämnar efter sig.

Jag vill tacka dig, Pia, för ditt kloka påpekande, som samtidigt gav mig tillfälle att förklara lite mer för våra läsare. För den vetgirige kan det vara bra att läsa mer på här: http://www.slu.se/sv/utbildning/ http://www.svenskatradgardsdesigners.se/

Med vänlig hälsning Karin

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB