Mitt staketvin
Vi flyttade in i vårt hus i april 2014. Här finns ett gammalt staketvin mot söderväggen. Druvorna är ganska små med tre kärnor i varje druva och växer i stora täta klasar. De mognar från augusti till oktober, blir gulgröna och mycket söta och goda. Vad kan det vara för sort tro? Det ser ut som att vinet inte är beskuren på många år. När är bästa tiden att beskära det? Kan jag beskära förra årets långa skott nu i januari när det är minusgrader, eller ska jag vänta till i vår. Den vedade stocken är kort och stadig, vad för sorts näring ska den ha i sommar/vår? / Malin
Odla svarar:
Det är svårt att gissa vilken sort ditt vin kan ha utan att se det. Men gula, gamla sorter är ofta av sorten 'Sukribe'.
Du kan gödsla rankan med kogödsel på våren.
Det är ingen bra tid just nu att beskära vin, det är för sent för vinterbeskärning och för tidigt för pincering = sommarbeskärning. Så du kan vänta till sommaren, juni-juli, och börja sedan pincera.
Läs på nedanstående länkar hur det går till.
Vinterbeskärning
Sommarbeskärning
Sylvia