Lägga in chili i olja
Hej
Hur gör man när man lägger in chilifrukter i olja?
/Lisa
Odla svarar:
Hej
Faran med att lägga färska chilifrukter eller vitlöksklyftor i en rumstempererad olja är att de lätt kan börja jäsa och mögla och orsaka sjukdomen botulism. Däremot går det att göra en snabb-chiliolja i kylskåp som man använder inom någon dag. Skiva då chilin så att smaken uppträder snabbare, häll på olja och låt stå någon dag i kylskåpet. Spara inte längre än så.
Men vill du ha olja som kan förvaras en längre tid, gör så här:
Chiliolja
- Häll upp cirka 2 deciliter druvkärneolja, rapsolja, jordnötsolja eller solrosolja i en kastrull.
- Riv en bit färsk ingefära på ett rivjärn och krama det rivna i handen så att vätskan droppar ner i oljan.
- Lägg i en kvarts till en halv torkad, delad chilifrukt i oljan, eller mer om du vill ha starkare olja.
- Värm upp oljan tills den börjar bubbla lätt men koka inte hårt, cirka 175 grader.
- Ta av kastrullen från spisen. Sila eventuellt bort den torkade chilin som du kan använda till matlagningen.
- Tillsätt ett par stycken färska chilifrukter i den heta oljan om du vill. Slå därefter upp oljan med frukterna i en noga diskad flaska eller burk.
- Du kan förvara oljan i rumstemperatur svalt och mörkt, men kylskåpet ger längre hållbarhet. Den smakar godast den första tiden men håller i någon månad.
Annars finns det många recept på olika matsajter med en ättikslag till chili också, så sök gärna på det.
Med vänlig hälsning Sylvia