Lägga in chili i olja

Lisa

Hej

Hur gör man när man lägger in chilifrukter i olja?

/Lisa

Odla Svarar: 

Hej

Faran med att lägga färska chilifrukter eller vitlöksklyftor i en rumstempererad olja är att de lätt kan börja jäsa och mögla och orsaka sjukdomen botulism. Däremot går det att göra en snabb-chiliolja i kylskåp som man använder inom någon dag. Skiva då chilin så att smaken uppträder snabbare, häll på olja och låt stå någon dag i kylskåpet. Spara inte längre än så.

Men vill du ha olja som kan förvaras en längre tid, gör så här:

Chiliolja

  • Häll upp cirka 2 deciliter druvkärneolja, rapsolja, jordnötsolja eller solrosolja i en kastrull.
  • Riv en bit färsk ingefära på ett rivjärn och krama det rivna i handen så att vätskan droppar ner i oljan.
  • Lägg i en kvarts till en halv torkad, delad chilifrukt i oljan, eller mer om du vill ha starkare olja.
  • Värm upp oljan tills den börjar bubbla lätt men koka inte hårt, cirka 175 grader.
  • Ta av kastrullen från spisen. Sila eventuellt bort den torkade chilin som du kan använda till matlagningen.
  • Tillsätt ett par stycken färska chilifrukter i den heta oljan om du vill. Slå därefter upp oljan med frukterna i en noga diskad flaska eller burk.
  • Du kan förvara oljan i rumstemperatur svalt och mörkt, men kylskåpet ger längre hållbarhet. Den smakar godast den första tiden men håller i någon månad.

Annars finns det många recept på olika matsajter med en ättikslag till chili också, så sök gärna på det.

Med vänlig hälsning Sylvia