Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Lägga in chili i olja

Hej

Hur gör man när man lägger in chilifrukter i olja?

/Lisa

Odla svarar:

Hej

Faran med att lägga färska chilifrukter eller vitlöksklyftor i en rumstempererad olja är att de lätt kan börja jäsa och mögla och orsaka sjukdomen botulism. Däremot går det att göra en snabb-chiliolja i kylskåp som man använder inom någon dag. Skiva då chilin så att smaken uppträder snabbare, häll på olja och låt stå någon dag i kylskåpet. Spara inte längre än så.

Men vill du ha olja som kan förvaras en längre tid, gör så här:

Chiliolja

  • Häll upp cirka 2 deciliter druvkärneolja, rapsolja, jordnötsolja eller solrosolja i en kastrull.
  • Riv en bit färsk ingefära på ett rivjärn och krama det rivna i handen så att vätskan droppar ner i oljan.
  • Lägg i en kvarts till en halv torkad, delad chilifrukt i oljan, eller mer om du vill ha starkare olja.
  • Värm upp oljan tills den börjar bubbla lätt men koka inte hårt, cirka 175 grader.
  • Ta av kastrullen från spisen. Sila eventuellt bort den torkade chilin som du kan använda till matlagningen.
  • Tillsätt ett par stycken färska chilifrukter i den heta oljan om du vill. Slå därefter upp oljan med frukterna i en noga diskad flaska eller burk.
  • Du kan förvara oljan i rumstemperatur svalt och mörkt, men kylskåpet ger längre hållbarhet. Den smakar godast den första tiden men håller i någon månad.

Annars finns det många recept på olika matsajter med en ättikslag till chili också, så sök gärna på det.

Med vänlig hälsning Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB