Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Gurksort - västeråsgurka

Hej

Jag har fått fram gurkor av sorterna Iznik och Passandra. Nu vill jag prova att göra inläggningar av dem. I alla recept står det att man skall använda "Västeråsgurka". Vad skiljer sorterna åt? Vad är det som är speciellt med Västeråsgurka?

/Anna

Odla svarar:

Både Passandra och 'Iznik' är minigurkor, alltså små slanggurkor, för odling i växthus och ger goda, krispiga frukter, cirka 10 centimeter långa med slätt skal, lämpliga att äta färska på smörgås eller i sallader. Du kan också göra "pressgurka" på dem, som man gör med den vanliga slanggurkan.

Västeråsgurkan däremot är en frilandsgurka, bittrare i smaken, lite smaklös att äta färsk, utan man bör laga den på något sätt. Druvgurka och inläggningsgurka kallas den också.

Alla är dock namnsorter av samma växt, Cucumis sativus, så visst kan du pröva att göra inläggningar även på de förstnämnda, följ bara recept för västeråsgurka.

Med vänlig hälsning Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svarPresentkort
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB