Gammal rabarber med bismak

Ewa

Jag har gamla rabarberplantor som ger riklig skörd men tycker att de i år har en "bismak", lite metallisk smak. Kan plantor bli för gamla? Har någon gång hört att det ej är nyttigt att äta för mycket från gamla plantor då de innehåller något ämne som ej finns i de senare sorterna?

/Ewa

Odla Svarar: 

Hej

Det finns mer oxalat, det vill säga oxalsyra, i de äldre rabarbersorterna. De nyare rabarbersorterna är ofta mycket mildare och innehåller mindre oxalat. Metallsmaken som du känner är just denna oxalat, den kan vara starkare ju torrare det är där rabarbern växer, så vattna gärna rabarbern om det är torrt! Även i samband med till exempel vin känns denna smak starkare.

Du kan "förnya" någon av dina rabarberplantor genom att dela och omplantera den på hösten. Den nya plantan i ny, frisk jord blir kanske inte så stark. Du kan ju också pröva att köpa någon av de nya rabarbersorterna som är milda, till exempel, 'Elmblitz'.

Med vänlig hälsning Sylvia