Gå direkt till innehållet
Fraktfritt från 699 kr
Vi har levererat växter och tillbehör sedan 1998
InspirationForum
Kassan

Buxbom, Spirea & Tuja

Hej Sylvia!
Jag har ett par frågor som jag hoppas Du kan hjälpa mig med, har sökt svar på hemsidan men inte hittat något klockrent.

Vi har nytt hus sedan 2,5 år där det finns en "häck" som jag tror är Tuja. Häcken är planterad där som inskynsskydd. Problemet är att den inta har växt alls sedan vi flyttade in, utan det är stora "mellanrum" mellan träden. Hur tätt skall de stå? Upptäckte att det verkar vara en nätpåse kring rotklumpen, har de glömt att ta bort denna vid planteringen, och kan det i så fall vara därför som de inte växer? Vad gör vi i så fall?

Vi har också en massa små buxbomsbuskar här och var, som verkar vara menade till bollar. De är dock alldeles spretiga nu och jag undrar hur jag göra för att få bollar av dem? När kan jag klippa dem och hur mycket? Vissa exemplar är lite bruna på bladen nere vid marken, håller de på att vissna och vad gör jag i så fall åt det?

Vi har också ett träd som jag tror är någon form av japansk körsbär. Det är i alla fall mörkrödaktiga blad och rosa blommor. Problemet är att det till vår stora förtvivlan inte blommade förra året! Vad kan detta bero på? Behöver detta träd någon skötsel och i så fall vad för slags? Det växer en klängväxt upp i trädet (ngn form av vildvin tror jag) kan det vara detta som gör att det inte blommar längre? (det blommade första våren vi bodde där) Om den inte går att rädda vill jag gärna plantera en ny - har Du tips i så fall?

Sista frågan gäller en annan häck, en helt underbar och doftande spireahäck - den är dock gigantisk och spretig. Vi skulle vilja ha den "kort och tjock". Går det att klippa ner den? Hur mycket kan man klippa den? Kommer den sluta blomma när vi klippt den? Skall jag gödsla / vattna mycket?

Jag har letat efter svar i några trädgårdsböcker, men där står mest om olika arter och vad som skiljer dem i utseende m.m. Har Du tips på en bra bok med råd om hur man sköter sina trädgårdsväxter och underhåller trädgården vad gäller t.ex. gödsling, klippning, beskärning, vattning mm, kort och gott underhållsarbete.

Jättetacksam för svar!
MVH
Malin

Odla svarar:

Det kan vara så att jorden är dåligt eller så är det för tunnt lager av det. Om huset är nybyggt, har man kanske krafsat ihop befintlig, utarmad jord vid "grovplanering" och planterat där. Nätpåsen i och för sig gör inte så mycket, den ska förmultna så småningom (om den inte är av plastnät, förstås?) men den bör öppnas upptill så den inte stryper trädstammen. Dessutom får den absolut inte synas, då är det alldeles för lite jord. Kolla läget, dvs. hur de står, så att de inte står på en stenröse längre ner i marken? Tujor är extremt torkkänsliga, så de ska ha jord som håller fukten och man måste vattna vid torka. Skaffa mer jord om det verkar vara för lite och så gödlsa nu på våren med NPK eller liknande.

Buxbom kan du klippa vid midsommartid. Där verkar det vara samma problem med marken... jag misstänker att de har gömt stenar och annat byggskräp under marken och använd dålig fyllnadsjord.

Även trädet kan lida av samma problem - dålig jord. Så ni får gödsla som första åtgärd, men ni bör kolla hur det ser ut i "underjorden".

Om den verkligen är en vildvin kan jag inte avgöra utan att se den, den kanske är en klematis? Men är det vildvin, kanske den tar för mycket näring från trädet och bör flyttas.

Om ni behöver fylla på ny jord så finns t.ex. Hasselfors Storpåsar att beställa hem. http://www.hasselforsgarden.se/ och kolla under produkter och storsäck. Där finns också utmärkta broschyrer om jord att beställa, läs och begrunda!

Spireahäcken kan ni klippa direkt efter blomningen, för det vore ju synd att klippa bort knopparna nu! Den blommar inte lika överdådigt om man håller den "kort och tjock" men visst blommar den ändå, om man klipper som sagt strax efter blomningen varje år.

Det finns flera böcker jag kan rekommendera: Din trädgård av Karin Berglund är den äldsta men fortfarande mycket bra http://www.bokrecension.se/9134514554

Vår trädgårdsbok av Christel Kvant/Inger Palmstierna är nyare och också heltäckande och bra http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-518-4210-6.shtml

Allt om trädgård av Marie och Björn Hansson är liknande http://www.odla.nu/arkiv/rec/91-27-35533-0.shtml

Hoppas detta hjälper dig?
Sylvia

Odla.nu är en mötesplats och inspirationskälla för alla som är intresserade av växter, odling och en vacker trädgård.
Om oss & vår butikPersonuppgifterKundserviceKöp- och LeveransvillkorVäxtlexikonFrågor & svar
Följ oss och bli inspirerad
FacebookFacebookInstagramInstagram
Gå till https://klarna.se/KlarnaGå till https://www.postnord.se/Postnord
© 2024 Odla.nu i Sverige AB