Blå druvor

Hej!
Har 2 blå vinrankor som ger ganska mycket klasar. Druvorna är relativt små med 4 kärnor i varje och skalet är ganska kärvt. De går att äta men pga. skalet som kan ge klåda på läpparna så skulle vi vilja ha tips på vad vi kan göra med dem. Det är även för mycket för att vi ska kunna äta alla. Försökte med råsaftscentrifug ett år, men den gjorde mos även av kärnorna så det blev bara grumligt och fullt med sten. Alla tips välkomna!

Karin

Odla Svarar: 

Jag brukar koka gelé på mina druvor.

Så här gör jag:

- Koka druvorna på låg värme med en skvätt vatten tills de släpper saften, det tar kanske 15 min. Du kan mosa dom under kokningen.
- Låt rinna av genom silduk.
- Pressa några citroner, ca. 1 st per liter avrunnen saft. Blanda citronsaften i druvsaften.
- Mät upp saften och blanda in 8-9 dl socker per liter saft.
- Rör om och koka i cirka 10 minuter utan lock.
- Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint. Gör den inte det kokar du fem minuter till och testar igen. I nödfall kan du använda Certo-fruktpektin och göra som det står på flaskan eller påsen.
- Häll i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt i kyl eller källare.

För en ännu fastare gelé (t.ex. för godis) kan du tillsätta citronsyra.
Tillsammans med sockret hjälper syran druvornas geléämnen att stelna.
Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo géle.

Sylvia

Utförsäljning utav Austinrosor!

Nu dags att plantera rosorna, vi har upp till 28% rabatt på alla våra Austinrosor

Ta mig till Austinrosorna!