Du har ju några sorter att välja på. Jag har ätit en sort men vet ej vad det var.
Den som sägs vara bäst ur krusbladsjukesynvinkel är Frost. Den är ganska härdig oxå (sett ur en persikosynvinkel). Den ska även vara "utsökt" i smaken enligt Zetas växtlista. Frukterna ska väl mogna i slutet av juli till augusti i Skåne.
Sedan finns ju de sorter som inkommit på senare tid från våra grannländer i öst "Riga" och "Moscow Velvet". Troligtvis ganska härdiga men jag vet inte om smaken men enligt Zetas växtlista ska den vara lika fin som frost. Kan tänka mig att båda sorterna inte är alltför sena med sin mognad, och tippar kring augusti, i mitten.
Zetas säljer ju även "Red Haven" som ska ligga på samma smaknivå som "Frost" och "Riga" vara fin i smaken samt vara väldigt härdig. Den ska mogna någongång i augusti (mitten) i de mer sydliga delarna av Sverige.
Finns även en sort som heter "Anna-Helena" och kommer från Stockholm. Ska vara god i smaken men sägs vara svår att få att mogna kring Stockholmstrakten.
Det som ändå är avgörande för smaken bland dessa sorter är ju jordmånen coh tillgång till sol. Ett soligt läge och bra jord är A och O för att få persikorna fina i smaken.
Jorden bör vara väldränerad, gör inget om det är lite lera i den och den gillar fin kompost med trevlig näring. Däremot tycker jag att du ska undvika den sura jorden.
Redigerat av Ophelia: 19-03-2007, 18:08
|