Certifierad Trygg e-handel

Sökresultat för

Produkter

    Kategorier

      Visa alla resultat

      Sökresultat för

      Produkter

        Kategorier

          Visa alla resultat
           

          Välkommen som gäst ( Logga in | Registrera )


           
          Skriv svarNytt inlägg
          > Mjöd
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 09-06-2004, 14:34
          Länk hit: #1


          Medlem
          Antal inlägg: 18 592
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Här kommer ett läskande och gott mjödrecept:

          Mjöd
          3l vatten
          3dl socker
          ½ citron
          20 svartvinbärsblad
          1 ”ärta” jäst

          Skiva citronen. Lägg tillsammans med socker och vinbärsblad i en stor kastrull. Stöt ur smaken med en träslev. Häll på ljummet vatten och rör tills sockret lösts.Varmare vatten ger något beskare smak. Låt svalna till rumstemperatur och smula i jäst. Låt stå i rumstemperatur minst 12 tim., gärna ett dygn. Sila och häll upp på flaskor. Låt dem stå i rumstemperatur 1 dygn och ställ dem sedan i kylen. Öppna försiktigt, de kan pysa över.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          Annica i Sörmlan...
          Inlägg 09-06-2004, 15:05
          Länk hit: #2


          Medlem
          Antal inlägg: 122
          Medlem sedan:
          08-06-2004
          Medlem nr: 3 815



          Låter spännande! En liten fråga bara.. Är detta en snabbvariant av mjöd. eller bör flaskorna stå i kylen en viss tid?


          --------------------
          Annica i Sörmland

          Det är aldrig försent att ändra på sig, så därför väntar jag ett tag till! :-)
           
          Citera
          gammelnalle
          Inlägg 09-06-2004, 15:10
          Länk hit: #3


          Medlem
          Antal inlägg: 5 511
          Medlem sedan:
          13-04-2003
          Medlem nr: 1 130



          KUL!!!

          En ärta jäst??? är det bara ett hörn ur ett jästpaket, eller något annat??

          Vill gärna prova till midsommar!!! Då svallar mitt vikingablod....


          --------------------
          Gammelnalle


          "Den som ställer många frågor,
          ökar mångas visdom."
          Kongolesiskt ordspråk
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 09-06-2004, 15:14
          Länk hit: #4


          Medlem
          Antal inlägg: 18 592
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Det är en snabbvariant. Vi har alltid konsumerat flaskorna ganska snabbt inom 1-2 veckor, det är inte meningen att det ska bli några större mängder alkohol i. Jästen gör så att det blir kolsyra i. Det kan vara bra att öppna flaskorna utomhus eller över diskbänken, ibland blir trycket ganska högt i flaskorna så det kan pösa över även om man öppnar försiktigt.

          En ärta jäst är en bit ur ett jästpaket som rullas till en ärta (i storlek ungefär som en vanlig grön ärta).


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          tomas99
          Inlägg 10-06-2004, 08:38
          Länk hit: #5


          Medlem
          Antal inlägg: 613
          Medlem sedan:
          27-05-2004
          Medlem nr: 3 728



          Är det lagligt att tillvärka mjöd?och får man sälja det?


          --------------------
          Vi är många som blivit drabbade på olika sätt av kränkande behandling. Idag hörs ordet mobbning ( kränkande särbehandling) allt oftare i radio/TV och i övrig media och på arbetsplatser. Men vi måste lära känna ordet och vad det betyder.
           
          Citera
          Mia, zon 3
          Inlägg 10-06-2004, 09:05
          Länk hit: #6


          Medlem
          Antal inlägg: 1 491
          Medlem sedan:
          13-05-2004
          Medlem nr: 3 603



          Det är nog inte olagligt att tillverka, men du får inte sälja det.
           
          Citera
          Åsa, mälardalen ...
          Inlägg 10-06-2004, 09:29
          Länk hit: #7


          Medlem
          Antal inlägg: 18 592
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 31



          Japp det är lagligt att tillverka mjöd (det recpetet jag bifogade lär det nog inte heller vara speciellt mycket alkohol i man måste nog ha en längre jästid än några dagar då).

          Det är även tillåtet att göra rabarbervin, frukt och bärviner, maskrosvin, nyponsherry (recept se tidigare inlägg), rödbetssherry mm. Men man får såklart inte sälja produkterna.


          --------------------
          Mvh Åsa


          Människor kan diskutera, men naturen agerar. (Voltaire)
           
          Citera
          KURT
          Inlägg 17-06-2004, 11:46
          Länk hit: #8


          Medlem
          Antal inlägg: 10 440
          Medlem sedan:
          01-11-2002
          Medlem nr: 34



          Fler recept på mjöd.

          Jag hittade recpt på rabarbermjöd på hemsidan för TV-programmet Strömsö

          Rabarbermjöd

          Det här behöver du:

          ½ kg rabarber
          ½ kg socker
          5 l vatten
          ¼ tsk jäst
          russin


          Så här gör du:

          Skölj rabarbern, skär den i bitar och lägg bitarna i en stor skål eller kastrull. Häll sockret på rabarbern. Koka upp vattnet och häll det över rabarbern. Låt vattnet svalna tills det är ljummet. Ta lite av det avsvalnade vattnet i en kopp och lös upp jästen i det. Blanda skvätten med de andra ingredienserna. Låt mjödet jäsa i rumstemperatur till följande dag.

          Sila mjödet och tappa det på flaskor. Lägg några russin i varje flaska. Ställ svalt. Mjödet är färdigt att dricka då russinen flutit upp till ytan, dvs efter ca 3 dygn.
           
          Citera
          Kattgräs
          Inlägg 17-06-2004, 19:13
          Länk hit: #9


          Medlem
          Antal inlägg: 660
          Medlem sedan:
          25-04-2004
          Medlem nr: 3 402



          "Äkta" mjöd görs ju på honung och vatten, så jag undrar om någon vågat prova att byta ut sockret mot honung? Det går nog åt mindre, för honung sötar mycket mer än socker.


          --------------------
          Kattgräs
          zon 3 (tror jag)
           
          Citera
          ThomasJ
          Inlägg 18-06-2004, 08:33
          Länk hit: #10


          Medlem
          Antal inlägg: 355
          Medlem sedan:
          08-08-2003
          Medlem nr: 2 042



          CITAT (tomas99 @ 10-06-2004, 09:38)
          Är det lagligt att tillvärka mjöd?och får man sälja det?

          Eftersom det är helt lagligt att tillverka öl och vin (upp till en viss procent) så kan jag inte tänka mig att det skulle vara förbjudet med mjöd heller..

          Bland de godaste ölen jag druckit var ett hemmagjort, en gammal vän hade egen gårdstillverkning, hade till och med fått lite olika priser för det.. smile.gif

          Men sälja det.. Näää, skulle inte tro det.. wink.gif Inte i Sverige! mad.gif Möjligen om du kan sälja det till en grossist, som sedan försöker få in det på systemet eller till krogar..

          /Thomas


          --------------------
          Thomas, zon II-III
          östra sörmland och storstan.
           
          Citera
          netaave
          Inlägg 12-07-2004, 17:55
          Länk hit: #11


          Medlem
          Antal inlägg: 8 016
          Medlem sedan:
          12-04-2004
          Medlem nr: 3 244



          Jag gjorde alltid mjöd till julen förr, ungefär som ditt recept men med lite mer jäst och längre tid i rumstemperatur, jag korkade flaskorna med bomull under den tiden.
          Ska se om jag kan gräva fram receptet, jag har intre gjort det på länge för det har varit svårt att få tag på humle.
          Hemgjort kallt mjöd måste ju vara suveränt på sommaren.


          --------------------


           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 10-08-2009, 19:41
          Länk hit: #12


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 09-06-2004, 16:14) *
          Det är en snabbvariant. Vi har alltid konsumerat flaskorna ganska snabbt inom 1-2 veckor, det är inte meningen att det ska bli några större mängder alkohol i. Jästen gör så att det blir kolsyra i. Det kan vara bra att öppna flaskorna utomhus eller över diskbänken, ibland blir trycket ganska högt i flaskorna så det kan pösa över även om man öppnar försiktigt.

          En ärta jäst är en bit ur ett jästpaket som rullas till en ärta (i storlek ungefär som en vanlig grön ärta).


          Jag undrar hur länge man KAN lagra dem? eller måste man dricka dem snart?



          Redigerat av yaowsa: 20-08-2009, 16:11


          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera
          yaowsa
          Inlägg 20-08-2009, 16:11
          Länk hit: #13


          Medlem
          Antal inlägg: 183
          Medlem sedan:
          17-10-2008
          Medlem nr: 19 422



          g.gif slap.gif crazy.gif

          Redigerat av yaowsa: 20-08-2009, 20:12


          --------------------
          Hälsning/ Yaowsa

          "Failure is not an option" /Gene Kranz: Apollo 13
           
          Citera

          Skriv svarNytt inlägg
          1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar)
          0 medlem(mar):



           

          Enkel version Datum och tid: 19-04-2024, 17:52
                 
                    
          Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
           
          Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon