Utskriftsversion

Klicka här för att visa tråden i forumet

Trädgårdsforumet _ Småprat _ Fuskost

Skickat av: LadyG 10-04-2008, 15:48

"Det ser ut som riven ost - men det är en blandprodukt gjord på billig fettråvara. Fuskosten kan lätt förväxlas med äkta vara."
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=413299

Det består till mesta delen av fett, inte ost, och som tillverkaren själv säger så måste den blandas ut med riktig ost för att kunna ätas.

Jag vill nog allt ha riktig ost och riva själv till mina gratänger, inte någon billig fettråvara med fantasifullt namn.

Hur tänker ni andra? Köper ni en bit ost och river själva, eller köper ni påsar och vilka i så fall?

Skickat av: Aqvakul 10-04-2008, 15:50

CITAT (LadyG @ 10-04-2008, 16:48) *
"Det ser ut som riven ost - men det är en blandprodukt gjord på billig fettråvara. Fuskosten kan lätt förväxlas med äkta vara."
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=763&a=413299

Det består till mesta delen av fett, inte ost, och som tillverkaren själv säger så måste den blandas ut med riktig ost för att kunna ätas.

Jag vill nog allt ha riktig ost och riva själv till mina gratänger, inte någon billig fettråvara med fantasifullt namn.

Hur tänker ni andra? Köper ni en bit ost och river själva, eller köper ni påsar och vilka i så fall?

Bläää sick.gif

Skickat av: skogstroll 10-04-2008, 15:50

urk va äckligt jag får kräkkänslor. Ska hålla ögonen öppna hädanefter!

Skickat av: LadyG 10-04-2008, 15:51

CITAT (Aqvakul @ 10-04-2008, 16:50) *
Bläää sick.gif


Bläää?

Bläää för ost i allmänhet eller för fuskost?

Edit: Dum fråga förresten... Tar tillbaka den.

Skickat av: Bettis 10-04-2008, 15:53

Jag blev kanska paff i morse när jag läste det sick.gif jag har i godan tro köpt riven "ost" har jag trott, men nu är det slut med det hädanefter river jag min egen yes.gif

Skickat av: LadyG 10-04-2008, 15:57

Visst blir man äcklad?

Tack vare Fizzgigg har vi bara köpt den där fuskosten någon enstaka gång, men det räcker för att man ska bli sur. Känner sig lite lurad, man vill ju ha ost på sina gratänger, inte fettmassa.

Jag kommer absolut vara uppmärksam på vad det står i framtiden, det ska stå "Ost" för att jag ska köpa. Annars kommer det inte på min mat.

Skickat av: Mollis 10-04-2008, 16:03

Fy farao!
Jag använder mest Parmesanost och den river jag alltid själv, den som finns färdigriven i påse skulle aldrig komma in i mitt kök. I övrigt så köper jag alltid kantfri "Wästgöta Klosterost" och river den sista "snutten" och fryser in, fryspåsen fylls på av "snuttar" i precis lagom takt för vår förbrukning.

Skickat av: LadyG 10-04-2008, 16:12

Mollis, det var smart. Jag tror jag ska se om jag inte kan sno din idé istället, det låter både praktiskt och hygieniskt.

Skickat av: Mollis 10-04-2008, 16:14

CITAT (LadyG @ 10-04-2008, 17:12) *
Mollis, det var smart. Jag tror jag ska se om jag inte kan sno din idé istället, det låter både praktiskt och hygieniskt.


Mmm, och ekonomiskt tummenupp.gif

Skickat av: Bettis 10-04-2008, 16:15

CITAT (Mollis @ 10-04-2008, 17:03) *
Fy farao!
Jag använder mest Parmesanost och den river jag alltid själv, den som finns färdigriven i påse skulle aldrig komma in i mitt kök. I övrigt så köper jag alltid kantfri "Wästgöta Klosterost" och river den sista "snutten" och fryser in, fryspåsen fylls på av "snuttar" i precis lagom takt för vår förbrukning.

Himla bra idé (visste inte ens att det fanns kantfri blush.gif ) ska köpas in i morgon tummenupp.gif

Skickat av: Markus_H 10-04-2008, 16:27

Jag som inte äter så mkt hårdost köper ibland riven på påse för att spara, känns lite onödigt med en stor dyr ostbit i kylen om man inte äter så ofta. tycker det är praktiskt med färdigriven och lagrad till gratäng någon gång. Men betalar jag för ost så vill jag ju ha ost och inte "analog ost" elelr digital ost heller för den delen tongue.gif

Sen är ju frågan är det farligt? Det beror ju på. Mättat fett som i ost är ju mindre nyttigt. Är det på vegetabiliskt fett så borde det vara nyttigare OM det är gjort på bra veg; fetter. Finns även vegfetter som är mindre bra. Tror ju inte det är farligt eller onyttigare i sig men visst är det lurendrejeri att utge en produkt för att vara något annat.

Skickat av: Stintan43 10-04-2008, 16:34

Riktig ost är inte farligt! Processat fett är farligt!

Skickat av: råse-marie 10-04-2008, 17:04

-fear-.gif men fy ... trodde att det var - ost man köpte .... visseligen river vi oftast själva men ibland är man lat och det är tomot i frysen.
Men det var för sista gången ....... rtfm.gif aldrig mer så smörja

Skickat av: Berith 10-04-2008, 17:49

Köper bara Arlas rivna ost, och det var ju riven ost dom hade i påsarna som tur var.

Skickat av: swetrot 10-04-2008, 18:06

Det här är ju främst ett tecken på att lågprishysterin har gått alldeles för långt. Vad de i princip har gjort är att tagit stekmargarin av den värsta sorten, typ Euroshoppers hårda träiga, och rivit ned det med lite vanlig ost och sålt för ett kilopris borde kallas ocker. (Sådant margarin kostar 3-4kr/kg att producera).

Och nu vet jag varför pizzerians ost alltid blir som en deciliter olja som flyter runt på pizzan.


Skickat av: LadyG 10-04-2008, 19:38

Jag tror man vinner på att köpa kvalitétsprodukter i längden. Det är svårt att förklara, men om man t ex köper en Västerbottenost behöver man bara ta en skiva på mackan för att det ska vara gott, men man kan behöva två tre av den billiga hushållsosten.

Skickat av: Netha 10-04-2008, 20:13

CITAT (Mollis @ 10-04-2008, 17:03) *
Fy farao!
Jag använder mest Parmesanost och den river jag alltid själv, den som finns färdigriven i påse skulle aldrig komma in i mitt kök. I övrigt så köper jag alltid kantfri "Wästgöta Klosterost" och river den sista "snutten" och fryser in, fryspåsen fylls på av "snuttar" i precis lagom takt för vår förbrukning.

Precis så gör jag också ... Västgöta kloster är numera enda osten jag köper
den har ju också så bra återförslutbar förpackning. tummenupp.gif


Skickat av: Aqvakul 10-04-2008, 20:15

CITAT (Netha @ 10-04-2008, 21:13) *
... Västgöta kloster är numera enda osten jag köper...


låter lite enformigt.... flirting.gif

Skickat av: Netha 10-04-2008, 20:23

CITAT (Aqvakul @ 10-04-2008, 21:15) *
låter lite enformigt.... flirting.gif

Beror på att min matlust varierar och nu kan jag inte få i mig någon annan sorts ost. no.gif
Hinner inte bli enformigt heller eftersom jag äter som mest 2 ostmackor/vecka. tongue.gif

Skickat av: Aqvakul 10-04-2008, 20:30

CITAT (Netha @ 10-04-2008, 21:23) *
Beror på att min matlust varierar och nu kan jag inte få i mig någon annan sorts ost. no.gif
Hinner inte bli enformigt heller eftersom jag äter som mest 2 ostmackor/vecka. tongue.gif

Då förstår jag. kompiskram.gif

Skickat av: swetrot 10-04-2008, 20:51

CITAT (LadyG @ 10-04-2008, 20:38) *
Jag tror man vinner på att köpa kvalitétsprodukter i längden. Det är svårt att förklara, men om man t ex köper en Västerbottenost behöver man bara ta en skiva på mackan för att det ska vara gott, men man kan behöva två tre av den billiga hushållsosten.


Alla förstår principen, men likväl lever rätt så många människor under rätt så knappa ekonomiska förhållanden. Fråga de som är sjuka eller arbetslösa, de som är pensionärer med låg ATP, ensamstående deltidsarbetande mammor, flyktingar och många andra.

Skall vi ha en livsmedelsindustri som hela tiden gör sitt absolut yttersta för att blåsa konsumenterna? Är det OK att en tredjedel av Sveriges befolkning skall få nöja sig med vad sk*t som helst som rörts ihop, därför att de inte har råd med annat, eller förstår vad en innehållsförteckning egentligen betyder? Jag blir så förbannad över sådant här som ideligen rullas upp i media, men som får upprepas i det oändliga.

Skickat av: estet 10-04-2008, 23:23

Aldrig köpt påsar med färdigrivet, tack och lov ser jag nu. Brukar köpa en vällagrad/smakfull ost och köra i matberedaren och frysa in i påsar, ett måste som alltid finns hemma.

Skickat av: Berith 11-04-2008, 05:29

Men att köpa Arlas färdigrivna är inte nån fara, det är ju ost som ost. Det är dom andra som är tveksamma, eller helt förkastliga. Är jag fel ute?

Skickat av: Gossen Ruda 11-04-2008, 07:36

Köper bara Arlas hårdost, just nu Herrgård. Brukade tidigare använda riven ost på pasta men den sorten jag köpte försvann för några år sen så jag är inte drabbad. biggrin.gif

Skickat av: Magdis 11-04-2008, 08:00

CITAT (Berith @ 11-04-2008, 06:29) *
Men att köpa Arlas färdigrivna är inte nån fara, det är ju ost som ost. Det är dom andra som är tveksamma, eller helt förkastliga. Är jag fel ute?

Så har då jag fattat det också. De påsar som det står "riven ost" på ska vara ost. På den konstgjorda osten använder de namn som "pizzamix" t.ex. Vi har köpt pizzamixen nån gång i tro att det var ost och jag tyckte väl den var kladdig och konstig. sick.gif

Skickat av: Berith 11-04-2008, 08:23

CITAT (Magdis @ 11-04-2008, 09:00) *
Så har då jag fattat det också. De påsar som det står "riven ost" på ska vara ost. På den konstgjorda osten använder de namn som "pizzamix" t.ex. Vi har köpt pizzamixen nån gång i tro att det var ost och jag tyckte väl den var kladdig och konstig. sick.gif

Tack, då kan jag fortsätta äta det jag alltid trott vara ost. tummenupp.gif

Skickat av: Stintan43 11-04-2008, 09:30

Numera läser jag innehållsförteckningarna på allt ätbart jag köper. Man baxnar när man ser hur mycket skit tillverkarna försöker lura i oss konsumenter.

Skickat av: bear 11-04-2008, 09:33

Har rivjärn hemma........använder vardagsosten och river det som behövs .........river även och sparar "sista biten" i frysen och använder .........

Fuskost och fuskmat finns det gott om bland den färdiglagade bekväm maten läs på förpackningarna...... lithells kebabkött är rätt kul .........kött mals .....till färs......kryddas......blandas.......och på något magiskt sätt....blir dett kebabkött och skivas i tunna skivor......alltså inte kebabfärs........magic..........

Skickat av: Mollis 11-04-2008, 13:35

CITAT (bear @ 11-04-2008, 10:33) *
Har rivjärn hemma........använder vardagsosten och river det som behövs .........river även och sparar "sista biten" i frysen och använder .........

Fuskost och fuskmat finns det gott om bland den färdiglagade bekväm maten läs på förpackningarna...... lithells kebabkött är rätt kul .........kött mals .....till färs......kryddas......blandas.......och på något magiskt sätt....blir dett kebabkött och skivas i tunna skivor......alltså inte kebabfärs........magic..........


Min man kom hem med just sånt kebabkött en gång och det var nog något av det värsta jag smakat.

Skickat av: Anki på Öland 11-04-2008, 19:12

CITAT (Stintan43 @ 11-04-2008, 10:30) *
Numera läser jag innehållsförteckningarna på allt ätbart jag köper. Man baxnar när man ser hur mycket skit tillverkarna försöker lura i oss konsumenter.


Samma här! Man upphör aldrig att förvånas över vad som stoppas i mat! Nej, tacka vet jag äkta råvaror, ost, smör, grädde. Men ni som äter ost, kolla innehållsförteckningen där också, finns många ostar med en hel del underligheter i också.........
Anki

Skickat av: Whiskuchi 11-04-2008, 19:22

http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9170373159

Skickat av: Netha 11-04-2008, 20:45

CITAT (Anki på Öland @ 11-04-2008, 20:12) *
Samma här! Man upphör aldrig att förvånas över vad som stoppas i mat! Nej, tacka vet jag äkta råvaror, ost, smör, grädde. Men ni som äter ost, kolla innehållsförteckningen där också, finns många ostar med en hel del underligheter i också.........
Anki

tummenupp.gif
Eftersom vi har barn som haft/har olika allergier, bl. mjölkproteinallergi, så har vi vant oss vid att noga läsa all innehållsförteckning.

Margarin ... förutom den mjölkfria, har inte kommit innanför dörrarna
sedan vi 1983 fick höra att det är en konstgjord produkt som bättre passade i smörjspruta på cykelverkstad.


Rena råvaror är A och O.

Skickat av: zaaritha 11-04-2008, 21:37

Äckligt! Snart finns väl inget äkta, tyvärr!

Skickat av: Åsa, mälardalen zon 2 12-04-2008, 09:17

CITAT (Whiskuchi @ 11-04-2008, 20:22) *
http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9170373159



Jättebra bok man får verkligen upp ögona för vad som kan finnas i maten. Men lätt är det inte alltid att unvika konstiga tillsatser för de har pillat ner konstigheter i det mesta. Ex. karragenan som kan vara cancerframkallande (i djurförsök har det visat sig vara cancerframkallande hur det är med människor vet man ej), nästan alla gräddförpackningar innehåller karragenan tror det är enbart Arlas gamla hederliga 40% som är fri den innehåller enbart grädde enl. innehållsförpackningen annars finns det i de andra sorterna (speciellt i Lightvarianterna), färdig vaniljsås, glass etc.

Skickat av: Hannele 12-04-2008, 09:27

CITAT (Bettis @ 10-04-2008, 16:53) *
Jag blev kanska paff i morse när jag läste det sick.gif jag har i godan tro köpt riven "ost" har jag trott, men nu är det slut med det hädanefter river jag min egen yes.gif

Alla är inte fusk eller dåliga, utan några av de billigaste, läs innehållet.

Skickat av: Whiskuchi 12-04-2008, 09:43

CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 12-04-2008, 10:17) *
Jättebra bok man får verkligen upp ögona för vad som kan finnas i maten. Men lätt är det inte alltid att unvika konstiga tillsatser för de har pillat ner konstigheter i det mesta. Ex. karragenan som kan vara cancerframkallande (i djurförsök har det visat sig vara cancerframkallande hur det är med människor vet man ej), nästan alla gräddförpackningar innehåller karragenan tror det är enbart Arlas gamla hederliga 40% som är fri den innehåller enbart grädde enl. innehållsförpackningen annars finns det i de andra sorterna (speciellt i Lightvarianterna), färdig vaniljsås, glass etc.


Jag undviker lightprodukter så gott det går (de får ju inte ens heta grädde, en del av dem) och tur är nog det ja.
Jo, märkligheter petas ner där man minst anar. Snart tolv år som vegetarian har dock lärt mig att läsa innehållsförteckningar oerhört snabbt wink.gif

Skickat av: Anki på Öland 12-04-2008, 10:36

CITAT (Åsa, mälardalen zon 2 @ 12-04-2008, 10:17) *
Jättebra bok man får verkligen upp ögona för vad som kan finnas i maten. Men lätt är det inte alltid att unvika konstiga tillsatser för de har pillat ner konstigheter i det mesta. Ex. karragenan som kan vara cancerframkallande (i djurförsök har det visat sig vara cancerframkallande hur det är med människor vet man ej), nästan alla gräddförpackningar innehåller karragenan tror det är enbart Arlas gamla hederliga 40% som är fri den innehåller enbart grädde enl. innehållsförpackningen annars finns det i de andra sorterna (speciellt i Lightvarianterna), färdig vaniljsås, glass etc.


Karragenan är en slags konsistensgivare som man har i shampo och duschcreme och sånt också för att göra det trögflytande. När man tar bort fettet ur grädden måste man hälla i något för att den inte skall bli helt "rinnig"......
Anki

Skickat av: Aqvakul 15-04-2008, 06:45

CITAT (Netha @ 10-04-2008, 21:13) *
... Västgöta kloster är numera enda osten jag köper


Så lustigt! det var ju flera som talade sig varma för Västgöta kloster. Vad hade hustrun inhandlat för ost till helgen - jo Västgöta kloster. Ärligt talat så tyckte jag den var ganska mesig, men tydligen fettsnål och med en väldigt behändig förpackning.

Skickat av: Mollis 15-04-2008, 07:07

CITAT (Aqvakul @ 15-04-2008, 07:45) *
Så lustigt! det var ju flera som talade sig varma för Västgöta kloster. Vad hade hustrun inhandlat för ost till hlegen - jo Västgöta kloster. Ärligt talat så tyckte jag den var ganska mesig, men tydligen fettsnål och med en väldigt behändig förpackning.


Näe, det finns inget mesigt med den! Det finns olika sorter, kanske hon köpte fel...det ska va den med röd förpackning och 28 %, det finns även en cheddar-variant som är bra tummenupp.gif

Skickat av: Aqvakul 15-04-2008, 07:14

CITAT (Mollis @ 15-04-2008, 08:07) *
Näe, det finns inget mesigt med den! Det finns olika sorter, kanske hon köpte fel...det ska va den med röd förpackning och 28 %, det finns även en cheddar-variant som är bra tummenupp.gif


Måste kollas upp! thanks.gif

Skickat av: Thomas Wahlqvist 15-04-2008, 07:47

Bra boktipps om Den osynlige kocken.

På två ställen i boken avhandlas brödfabrikernas misshandel av brödet, intressant.

Kokbar lättcremefraiche, läs om det.
Arla klarade inte av att tillverka den produkten, det var bara Youplait som kunde, och nån till.
För att Arla skulle klara av sin tillverkning behövde de tilsätta en kemikalie som inte var tillåten, hur göra?
Efter hård lobbying lyckades man tjata till sig dispens från myndigheterna.

Jag köper inte ARLA kokbar lättcremefraishe , gör ni?
Visst trodde man att ARLA kunde sin sak och hade rent mjöl i påsen?

Om riven ost, läs noga på påsen, färgämnen och stärkelse av olika slag är ofta tilsatt, stärkelse sägs vara där för att det inte skall klibba. Ni som river ost själva! Inte klibbar den så att det blir problematiskt ?
Kan det vara så att stärkelsen är där för att


Skickat av: Anki på Öland 15-04-2008, 08:32

CITAT (Thomas Wahlqvist @ 15-04-2008, 08:47) *
..............................ARLA kokbar lättcremefraishe , gör ni?
Visst trodde man att ARLA kunde sin sak och hade rent mjöl i påsen?...........................


Undviker allting som heter lätt-!!! Alltid någon tillsats för att återskapa konsistens eller liknande! thumbdown.gif
Dom riktigt feta varianterna skall det vara!!! tummenupp.gif

Anki

Skickat av: Stintan43 15-04-2008, 08:41

CITAT (Anki på Öland @ 15-04-2008, 09:32) *
Undviker allting som heter lätt-!!! Alltid någon tillsats för att återskapa konsistens eller liknande! thumbdown.gif
Dom riktigt feta varianterna skall det vara!!! tummenupp.gif

Anki


tummenupp.gif

Ja lätt-produkter är manipulerade.

Skickat av: Cacki 15-04-2008, 08:50

Här är en till som undviker lättprodukterna (men är inte 100%-igt principfast får jag väl erkänna). Förutom det Anki skriver så tror jag att det finns en viss risk att man lurar sej själv också. "Jag använder ju lättxxx så därför kan jag ta lite mer". Snart har man fått i sej mera energi än vad man hade fått om man hade valt den fetare standardprodukten och varit tvungen att tänka sej för lite grand.

Och bara en liten reflektion: Hur i hela friden klarade människan att hålla vikten innan allt light kom???

Skickat av: Berith 15-04-2008, 09:25

CITAT (Cacki @ 15-04-2008, 09:50) *
---

Och bara en liten reflektion: Hur i hela friden klarade människan att hålla vikten innan allt light kom???

Det är väl tack vare lightprodukterna som folk börjat öka i vikt? Har väl diskuterats här förut, att tillsatserna som gör en lightprodukt uppfattas som främmande ämne för kroppen och därför görs det om till fett.

Undrar om det sägs någonstans att istället för feta produkter och ohälsosamt socker ska man äta och dricka lightprodukter??

Skickat av: LadyG 15-04-2008, 11:31

Apropå den kokbara lättcremefraichen... Den tillverkas av Milko för Arlas räkning.

"Norrlandsföreningarna har olika samarbetsavtal, bland annat
omfattas crème fraiche. När konkurrenslagen ändras förändras många sådana
avtal för att förhindra lagbrott, men dessa samarbeten behålls. Milko köper
2000 in mellangrädde och matlagningsgrädde från Arla och Norrmejerier.
Milko utvecklar i samarbete med Arla en kokbar lätt crème fraiche. Den
tillverkas även för Arlas räkning, och så vidare."
http://www.diva-portal.org/diva/getDocument?urn_nbn_se_umu_diva-171-1__fulltext.pdf

Så Arla är inte ensam, jag tror inte något mejeri är bättre än det andra eftersom de håller varandra om ryggen.

Skickat av: Anki på Öland 15-04-2008, 20:09

CITAT (Cacki @ 15-04-2008, 09:50) *
..............................Snart har man fått i sej mera energi än vad man hade fått om man hade valt den fetare standardprodukten och varit tvungen att tänka sej för lite grand.

Och bara en liten reflektion: Hur i hela friden klarade människan att hålla vikten innan allt light kom???


Här snålas inte på fettet - frossar i smör och grädde till allt! Och går ner i vikt - det var så man åt innan "lightåldern" och mådde bra. Sen kom lightprodukternas tid och fetma, diabetes och hjärtinfarkterna ökade lavinartat!!
Anki

Skickat av: anna_rispan 15-04-2008, 20:22

Feta folk har väl funnit i alla tider. Kolla bara på en massa kungar. De har ju pösmagar så det heter duga. O det var innan lightprodukter.

O jo riven ost klibbar men det gör mig inget.

Skickat av: Stintan43 15-04-2008, 20:32

CITAT (anna_rispan @ 15-04-2008, 21:22) *
Feta folk har väl funnit i alla tider. Kolla bara på en massa kungar. De har ju pösmagar så det heter duga. O det var innan lightprodukter.

O jo riven ost klibbar men det gör mig inget.


Visst har det alltid funnits feta människor men inte i den omfattning som nu. Dessutom blir man inte fet och sjuk av att äta smör och ost och grädde. Däremot av att stoppa i sig en massa onödiga kolhydrater och konstigt jox i processad mat.

Skickat av: estet 15-04-2008, 21:28

CITAT (Mollis @ 15-04-2008, 08:07) *
Näe, det finns inget mesigt med den! Det finns olika sorter, kanske hon köpte fel...det ska va den med röd förpackning och 28 %, det finns även en cheddar-variant som är bra tummenupp.gif


Den svarta är väl ännu kraftigare i smaken, den brukar vi köpa i alla fall och riva.

Skickat av: Aqvakul 15-04-2008, 21:30

CITAT (estet @ 15-04-2008, 22:28) *
Den svarta är väl ännu kraftigare i smaken, den brukar vi köpa i alla fall och riva.

Den hustrun inhandlat är den svarta men i någon light-variant - 10 % fett - mesig och tråkig!!! thumbdown.gif

Skickat av: estet 15-04-2008, 21:47

CITAT (Aqvakul @ 15-04-2008, 22:30) *
light-variant - 10 % fett


Förstår dej! Det låter inte gott. wink.gif Har aldrig provat köpa en lightost men lättmjölk är ju inget vidare om det nu går att jämföras, dricker 3% mjölk de få gånger jag dricker det.

Kan ni inte ha varsitt pålägg? De har då vi i detta hushåll. smile.gif

Edit: Lite OT detta.

Skickat av: Stintan43 15-04-2008, 21:50

Lightost är inte gott då skulle jag hellre vara utan.

Skickat av: LadyG 15-04-2008, 23:52

CITAT (estet @ 15-04-2008, 22:47) *
Förstår dej! Det låter inte gott. wink.gif Har aldrig provat köpa en lightost men lättmjölk är ju inget vidare om det nu går att jämföras, dricker 3% mjölk de få gånger jag dricker det.

Kan ni inte ha varsitt pålägg? De har då vi i detta hushåll. smile.gif

Edit: Lite OT detta.


Nej, det är väl relevant? Är inte en del light-produkter minst lika mycket fusk som fuskost?

Skickat av: estet 16-04-2008, 00:18

Jo!

På mitt jobb får vi inte servera lightsaft längre till diabetiker enl. ansvarig sjuksköterska. Pga sötningsmedel.

Jag vägrar äta en smörgås hos dem som har lightvarianter på smör. devil.gif Smaken, för att inte tala om konsistensen gör att jag får knappt ned mackan. Hellre då äta lite av riktigt bregott tycker jag.

Skickat av: Aqvakul 16-04-2008, 06:14

CITAT (estet @ 16-04-2008, 01:18) *
Jag vägrar äta en smörgås hos dem som har lightvarianter på smör. devil.gif Smaken, för att inte tala om konsistensen gör att jag får knappt ned mackan. Hellre då äta lite av riktigt bregott tycker jag.

Instämmer! tummenupp.gif

Skickat av: Anic 16-04-2008, 11:55

Dietisten sa åt mig att byta från bregott till lätta, för bregott innehåller mest mättat fett och ca 20 % mer fett, medans lätta innehöll bättre fetter och mindre mängd. (fast bregott är godare!, bytte jag till lätta) Samma med stekfett, då skulle man använda flytande eftersom det är mindre fett och nyttigare fett.

När jag läste näringlära sa man att ost är sveriges hälsofara, kan ju knappast var nyttig, eftersom animaliskt fett är mättat.

Att folk är överviktiga beror knapast på light-produkter, tror jag i alla fall, snarare på mindre rörelse, med tanke på data och tv-tittande. Ingen som direkt behöver gå ut och odla egna grönsaker längre och gör man i stor skala har man ju mer maskiner till hjälp nu för tiden. Men som sagt kan man luras att läte dmer bara för man tror det är nyttigare, och när det gäller lightgodis kan vissa uppleva ett störe godissug av sötningsmedel.
Sen får man ju se till varje individ, att äta light är ju onödigt om man inte har problem med vikten, har man det är det ju viktigare att gå ner i vikt så man inte drabbas av hjät-kärlsjukdomar som är ett faktum, medans det andra är mer osäkert än så länge.

Vad jag har hört är att sötningmedel lagras i fettet för att kroppen inte kan ta vara på det, inte att det ombildas till fett. Och faran kan vara att om man går ner i vikt så frigörs det och då ev skulle kunna vara farligt (fast jag vet inte vad fara då skulle vara).

Om aspartam hörde jag att den studie som säger att det är cancerfrankallade, är gjorda på råtter där man använde mer aspartam än vad en diabetiker får i sig på ett år, och att den studien därför inte skulle vara "pålitlig".

Skickat av: Stintan43 16-04-2008, 12:56

Att dietister fortfarande förespråkar lightprodukter och omättade fetter är en skandal.
Nej man blir kanske inte fet av lightprodukter däremot kan sådana produkter framkalla diverse sjukdomar. Lightprodukter innehåller oftast en massa jox för att få det att likna äkta.
Socker är ju inte bra i någon form utan en stor bov i det hela.

Skickat av: Anic 16-04-2008, 14:07

CITAT (Stintan43 @ 16-04-2008, 13:56) *
Att dietister fortfarande förespråkar lightprodukter och omättade fetter är en skandal.
Nej man blir kanske inte fet av lightprodukter däremot kan sådana produkter framkalla diverse sjukdomar. Lightprodukter innehåller oftast en massa jox för att få det att likna äkta.
Socker är ju inte bra i någon form utan en stor bov i det hela.


Vad är det för fel på omättat fett? Alla jag hört säger ju att det är mättat som är farligt.

Vilka sjukdommar kan light ge, vart kan man läsa om det? Känner någon till någon studie om det? (frågar av nyfikenhet och inget annat, vill lära mig mer)

Jag tror nog också att socker är den största boven, i kombination med för lite motion.

Skickat av: Stintan43 16-04-2008, 14:48

Det är ju en hel vetenskap detta med fetter och det finns massor att läsa om det. Man har ju börjat omvärdera synen på mättat fett (som finns i smör, ost och mjölk) och att det skulle vara skadligt. Omättat fett finns det lite olika av. Naturligt omättat finns t.ex. i fisk i form av omega 3 vilket ju är bra samt vissa oljor. Däremot omättat fett i t.ex. smörgåsmargariner som processats för att de ska vara mjuka även kylskåpskalla innehåller bland annat en massa transfetter och transfetter varnas det ju för nu.

Jag kan kanske inte förklara detta så bra utan det bästa är att försöka läsa om det. Jag ser det som så att det som är naturligt mår vi bättre av än det som är konstgjort.